Wat is mediation?
Bij mediation proberen twee partijen met behulp van een mediator tot een oplossing te komen. De mediator is onafhankelijk en onpartijdig. Bij het vinden van een oplossing gaat het er niet altijd om wie er juridisch gelijk heeft, maar op welke acceptabele manier je beide verder kunt.
De mediator begeleidt beide partijen in de communicatie, het helder krijgen van belangen en het houden van zicht op de voortgang.
Mediation
Voordelen van mediation
Bespaar tijd
Het procederen tegen elkaar kost vaak maanden, dan wel jaren tijd voordat er een punt achter gezet wordt. Bij mediation is een oplossing vaak in een aantal gesprekken gevonden.
Lagere kosten
De werkwijze bij mediation is dat beide partijen begeleid worden naar een oplossing. Het uurtarief van een mediator ligt dan ook aanzienlijk lager dan dat van een juridische procedure met meerdere advocaten.
Verbetering communicatie
Tijdens mediation leer je waar de knelpunten in communicatie zitten en hoe je hiermee om kunt gaan. Dit levert in bijna alle gevallen een blijvende verbetering in de communicatie op.
Duurzame oplossingen
Bij mediation wordt de gekozen oplossing door beide partijen gedragen. Deze is meer duurzaam omdat ze deze oplossing immers zelf hebben bedacht.
"De kracht én het voordeel van het heft in eigen hand hebben."
Partijen zelf bepalen bij mediation zelf wat de uitkomst van de gesprekken is. Niet een rechter of een andere vorm van bevoegdheid.
Men heeft de keuzevrijheid en ook de eigen verantwoordelijkheid om naar een oplossing te werken die door beide partijen gedragen wordt.
Dit maakt dat in de meeste gevallen beide partijen tevreden zijn met het resultaat en de gemaakte afspraken beter worden nagekomen.
"Voor iedereen die graag een oplossing wil voor een conflictsituatie."
Mediation is er voor iedereen die graag een oplossing wil voor een conflictsituatie of op een goede manier de beëindiging van hun huwelijk/partnerschap wil regelen.
Mediation is alleen mogelijk als beide partijen open staan voor deze manier van conflictbemiddeling.
1
Zelfbeschikking
2
Vrijwilligheid
3
Vertrouwelijkheid
Alles wat binnen mediation besproken wordt, valt onder geheimhouding. Dit schept een vertrouwd en veilig klimaat om alles met elkaar te kunnen bespreken.
4
Vrijblijvendheid
"Mediation is een vorm van bemiddeling in conflicten, waarbij een neutrale bemiddelingsdeskundige, de mediator, de communicatie en onderhandelingen tussen partijen begeleidt om vanuit hun werkelijke belangen tot een gezamenlijke gedragen en voor ieder van hen optimale besluitvorming te komen."
Benieuwd wat mediation voor jullie kan betekenen?
Tijdens een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek kijken we of het 'klikt' en bespreken we de mogelijkheden.